Sunday, November 25, 2007

Ύποπτες κινήσεις...

Τί ετοιμάζουν? :

'Ζητούν συνδρομή για το υπερ - ταμείο

ΔΥΣΚΟΛΟ αποδεικνύεται το εγχείρημα για σύσταση υπερ- ταμείου διάσωσης προβληματικών δομημένων επενδυτικών οχημάτων (SIV). Οι τρεις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν μία δεξαμενή ενεργητικού ύψους 80 δισ. δολαρίων περίπου, έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να πετύχουν μόνες το στόχο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal την ερχόμενη εβδομάδα οι: Βank of America, 
Citigroup και JP Morgan θα ζητήσουν και από άλλους ομίλους του χρηματοοικονομικού τομέα να συνδράμουν στην προσπάθεια. Στόχος είναι να αποτραπεί το δυσοίωνο εκείνο σενάριο, που θέλει τα SIVs να προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις χρεογράφων, πριν ακόμη συσταθεί το υπερ- ταμείο. 

Οι τρεις τράπεζες φέρονται μάλιστα να έχουν ζητήσει ήδη από την Black Rock να αναλάβει τη θέση του διαχειριστή ενεργητικού. Εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ομίλων, που μετέχουν στην πρωτοβουλία, αλλά και η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών, επισημαίνουν ότι τα περιθώρια στενεύουν και το εγχείρημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο του 2008. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η 
Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτήρισε το σχεδιαζόμενο ταμείο «χρήσιμο εργαλείο» αντιμετώπισης της στενότητας στην πιστωτική αγορά. '

No comments: