Saturday, November 24, 2007

'Η λάμψη του χρυσού τρομάζει τη Γουόλ Στριτ '

Η τιμή του χρυσού έφτασε φέτος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών

Όταν οι αγορές «τρέχουν», οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν καλά. Αλλά η κούρσα του χρυσού, ο οποίος φέτος έσπασε ακόμη και το φράγμα των 800 δολαρίων/ ουγγιά και έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών, μόνο χαμόγελα δεν έχει φέρει. Αντίθετα, μάλιστα, έχει δημιουργήσει μεγάλο φόβο στους διαδρόμους της Γουόλ Στριτ. 
Το σκεπτικό είναι ότι, αφού οι επενδυτές έχουν αρχίσει να στρέφονται ξανά σε αυτή την αρχέγονη μορφή χρήματος, σημαίνει ότι έχουν χάσει την πίστη τους στη σύγχρονη οικονομία. Πράγματι, οι φόβοι αυτοί δεν είναι αβάσιμοι. Το δολάριο βυθίζεται στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, οι μεγάλες τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα από την έκθεσή τους σε επισφαλή στεγαστικά που χορηγήθηκαν σε δανειολήπτες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα (subprimes), ενώ τα χρηματιστήρια ακολουθούν πτωτική πορεία.
Μνήμες του ΄80
Η σημερινή κούρσα του χρυσού σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που είχαν καταγραφεί στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε στην οικονομία τότε: Ο πληθωρισμός έτρεχε, το δολάριο κατέρρεε και η απαισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας ήταν διάχυτη. 
Ευτυχώς, ακόμη δεν έχουν γυρίσει πολλοί την πλάτη στις παραδοσιακές επενδύσεις- όπως είναι οι μετοχές- επειδή πιστεύουν στις προοπτικές ανάπτυξης πολλών εισηγμένων εταιρειών. Όλο και περισσότεροι διαχειριστές, όμως, περιλαμβάνουν στα χαρτοφυλάκια των πελατών τους κάποιες επενδύσεις σε χρυσό. 


No comments: