Sunday, November 4, 2007

Στασιμοπληθωρισμός


Υψηλός πληθωρισμός, χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία, είναι τα χαρακτηριστικά του στασιμοπληθωρισμού. Οι οικονομικές σχολές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για τα αίτιά του ούτε επίσης κατάφεραν να δώσουν λύσεις ουσιαστικές για να αποτρέψουν την εμφάνισή του:

 

Οι υψηλές τιμές στις πρώτες ύλες, αναγκάζουν τις εταιρίες να ελαττώσουν την παραγωγή, να αυξήσουν τις τιμές στα προϊόντα, ή και τα δύο ταυτόχρονα. Οι απολύσεις είναι αναγκαίες για την επιβίωσή τους σε τέτοιες περιόδους, με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτοξεύεται.

 

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1970, περίοδος στασιμοπληθωρισμού, ο ΟΠΕΚ περιόρισε δραστικά την ημερήσια παραγωγή με πρόσχημα τα εξαντλούμενα αποθέματα, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα τις τιμές. Η πετρελαϊκή κρίση λύγισε την παγκόσμια οικονομία και ελάφρυνε κατά πολύ το πορτοφόλι του καταναλωτή.

 

Ο χρυσός λόγω του πληθωρισμού, είδε μέσα σε λίγα χρόνια το μεγαλύτερο ράλι όλων των εποχών του.

 

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια επανάληψη όλων αυτών των χαρακτηριστικών, σε συνδυασμό με την πιστωτική-τραπεζική κρίση που δεν υποχώρησε παρά τα αλλεπάλληλα bailout, και την νομισματική κρίση που δείχνει να απειλεί σοβαρά το δολάριο και τις ισοτιμίες... 

No comments: