Monday, March 10, 2008

Η παντοκρατορία του χρυσού και τα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών

Kathimerini

"The Economist

Η τιμή του χρυσού αυξάνεται ραγδαία. Στις 5 Μαρτίου, έφθασε το ρεκόρ των 991,9 δολαρίων η ουγγιά και αναμένεται να εκτιναχθεί ακόμα υψηλότερα στο εγγύς μέλλον. Η αύξηση αυτή εντάσσεται εν μέρει στο πλαίσιο ανόδου των τιμών των πρώτων υλών διεθνώς, με εκείνη του πετρελαίου να ξεπερνά το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι και των σιτηρών να αγγίζει επίσης πρωτοφανή ύψη.

Ωστόσο, ο χρυσός δεν είναι η «όποια» πρώτη ύλη. Οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης, ωθούμενες σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές κοσμημάτων της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, συχνά αποδεικνύονται ήσσονος σημασίας σε σχέση με εκείνες που δρουν στις επενδυτικές αγορές. Χάρις στην παραδοσιακή ιδιότητά του ως βάσης του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος, πολλοί αντιμετωπίζουν τον ίδιο τον χρυσό ως νόμισμα. Κάποιοι ενθουσιώδεις, μάλιστα, ως το μόνο αληθινό νόμισμα, αφού το χάρτινο χρήμα πάντα θα ευτελίζεται.

Και αφού το δολάριο είναι το κυρίαρχο νόμισμα διεθνώς, ο χρυσός ενεργεί ως καταφύγιο έναντι των διακυμάνσεών του: Οταν το δολάριο πέφτει, ο χρυσός ανεβαίνει..."

No comments: