Sunday, February 3, 2008

Οι αναταράξεις στις αγορές «εκτινάσσουν» το χρυσό

Ναυτεμπορική


Η τιμή του καταρρίπτει τα ρεκόρ φθάνοντας τα 927,10 δολάρια ανά ουγκιά


"Η ΛΑΜΨΗ του χρυσού θαμπώνει για μία ακόμη φορά τις αγορές. Την ώρα που εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις και συνεχίζονται οι «αναταράξεις» στις διεθνείς χρηματαγορές, οι επενδυτές αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, γι' αυτό και στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς το χρυσό, ωθώντας την τιμή του πολύτιμου μετάλλου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα...."


"Συνήθως, οι πιο ένθερμοι αγοραστές του χρυσού είναι επενδυτές από μέρη όπου συχνά ανακύπτουν καταστροφικά σενάρια, οι τράπεζες είναι αφερέγγυες και η πορεία των εθνικών ισοτιμιών είναι κάτι περισσότερο από ασταθής.


Σήμερα όμως, εμφανίζεται μια νέα κατηγορία επενδυτών, το ενδιαφέρον της οποίας «τροφοδοτεί» συνεχώς την ανοδική πορεία του πολύτιμου μετάλλου: απλοί επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι κάποτε περιφρονούσαν το χρυσό. Ευελπιστούν όμως ότι η προσθήκη του χρυσού στο χαρτοφυλάκιό τους θα συμβάλλει στην αντιστάθμιση των αρνητικών συνεπειών από πληθωρισμό, πιθανή ύφεση, εξασθένηση του δολαρίου και κλίμα αστάθειας στα χρηματιστήρια.


Επενδυτές από διάφορες γωνιές του πλανήτη «στοιχηματίζουν» στο πολύτιμο μέταλλο, μια επένδυση στην οποία κάποτε γυρνούσαν την πλάτη... 

...Η αγορά παρέμενε υποτονική μέχρι το 2001. Από τότε οι τιμές έχουν υπετριπλασιασθεί, μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν ξεπεράσει το ρεκόρ του 1980 -συνυπολογιζομένου του πληθωρισμού..."

7 comments:

Panos Konstantinidis said...

Έπρεπε να αγοράσουμε όταν είχε $800..

Apprentice said...

Δεν το σκέφτομαι έτσι...

Απομυθοποίησα κάθε πρόσκαιρη χασούρα όταν πήρα με $750,(δεν άκουσα κάποιους έξοχους αναλυτές όπως ο Paul Van Eden* για να μην κάνω την γκάφα). Το βλέπω μακροπρόθεσμα. Το ίδιο θα κάνω πιθανότατα και στα 1.000, και στα 1.500. Όσο ακόμη ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ ο χρυσός, γιατί θα έρθει κάποια στιγμή που δεν θα αγοράζεται Πάνο...



*http://www.paulvaneeden.com/
Τότε έγραφε τακτικά στο Kitco.com

Panos Konstantinidis said...

Το θέμα είναι πότε θα έλθει αυτή η στιγμή; Αν πάρουμε ως παράδειγμα την αγορά κατοικίας τα ίδια δε γινότανε; Τον περασμένο Μαϊο από ό,τι θυμάμαι λέγανε οι Βρετανικές εφημερίδες και οι αναλυτές ότι αν δεν αγοράσεις σπίτι τώρα, σε μερικά έτη θα χρειάζεται ο μισθός σου χ 10 για να αγοράσεις. Τρεις μήνες μετά άρχισε να σταθεροποιήται η κατάσταση, και όσοι έχουνε αγοράσει σπίτι τα τελευταία έτη το πιο πιθανό είναι ότι θα βγούνε χρεωμένοι.

Μήπως γίνει κάτι παρόμοιο και με το χρυσό; Μέχρι πότε θα ανεβαίνει;

Apprentice said...

Κάποια πράγματα δεν πάνε από μόνα τους, αλλά οδηγούνται από πολλές διαφορετικές παραμέτρους. Στην περίπτωση του χρυσού ένα μεγάλο ρόλο παίζει για όσους μελετούν, το μανιπιουλάρισμα και όλο το σκηνικό από πίσω.

Εάν πάψει να είναι κανείς 'θεατής' της πορείας των μετοχών για παράδειγμα, θα καταλάβει πιθανότατα ότι τα πράγματα δεν πάνε 'τυχαία' πάνω και κάτω. Αυτά τα θέματα είναι ένας σοβαρός 'τζόγος' για κάποιους; το παιχνίδι δεν το αφήνουν στη τύχη, απλά καθορίζουν τους κανόνες.

Το ίδιο σκηνικό κατ' εμέ έχει στηθεί και με τον χρυσό. Πολλοί gold bugs -και όχι μόνο- έχουν σχηματίσει αυτήν την άποψη.

Τώρα ο ρόλος των media, κάτι παραπάνω από αναμενόμενος είναι. Από τότε πού ανακαλύφθηκε η τυπογραφία, έγινε το τέλειο όργανο στη δημιουργία της απόλυτης φούσκας. Και από τότε έχουμε και τις μεγαλύτερες φούσκες!

Δεν θα περίμενα δηλαδή από τις εφημερίδες και τους συντάκτες τους να τους επιτραπεί να πούν κάτι αντίθετο στα συμφέροντα που δημιουργούν τις τεχνητές ανόδους. Κατ' αρχήν δεν συμφέρει ούτε το ίδιο το κράτος. Από τις φούσκες αρπάζει κυρίως φόρους. (Με τον χρυσό βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά).

Συμπτωματικά, μόλις είδα -στο ΒΒC 2 νομίζω-, διαφήμιση του επόμενου dispatches με τίτλο 'Repossession repossession repossession' (πώς φτάσαμε ως εκεί). Πέρσι δεν είχαν repossessions? Tώρα ξεφύτρωσαν και ξαφνικά ασχολούνται? Απλά τώρα δεν έχει άλλο να φουσκώσει το μπαλόνι...

Panos Konstantinidis said...

Κατανοητό. Εσύ θα αγόραζες αυτή τη στιγμή χρυσό; Ή θα περίμενες να πέσει;

Apprentice said...

Αυτή τη στιγμή έχω μια γερή αίσθηση ότι θα ξανακατέβει προς τα κάτω για λίγο. Κι' επειδή λειτουργώ αρκετά με ένστικτο, θα περίμενα την κατάλληλη στιγμή.

Αλλά τα ένστικτα του καθενός, είναι περίεργο θέμα...

Apprentice said...

Να συμπληρώσω,
για το 'dispatches' στο οποίο αναφέρθηκα πιό πάνω, την Τετάρτη 22:35 στο ITV1, (Repossession Repossession Repossession)

http://primetime.unrealitytv.co.uk/repossession-repossession-repossession-coming-to-itv/

(Περί χρέους...)