Skip to main content

Δύο + ένα σενάρια και τι φοβούνται οι Τροικανοί – Τραπεζίτες.

14/12/14


 Η πολιτική αναταραχή που προσπαθούν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα με κάθε δυνατό τρόπο οι Τροικανοί, οδηγεί στοχευόμενα σε δύο δυνατά σενάρια που προεξοφλούν την απόλυτη εξαθλίωση των πολιτών της χώρας, με παράλληλο αποπροσανατολισμό μας από ένα σενάριο τρίτο και σωτήριο.

Το πρώτο θα ήταν ο εξαναγκασμός μας σε υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου – ισοπεδώνοντας έτσι οριστικά τα πάντα αφού θα έχει πρώτα δεθεί πισθάγκωνα οποιοδήποτε σχήμα διακυβέρνησης που θα προκύψει το διάστημα που ακολουθεί.

Το έτερο σενάριο που θα κατέληγε στο ίδιο αποτέλεσμα (εξαθλίωσης και απώλειας ολοσχερώς του ελέγχου της γης της θάλασσας και του αέρα της χώρας) θα ήταν η αυτοκτονική απόφαση μίας άπειρης και απροετοίμαστης κυβέρνησης-συγκυβέρνησης (στην οποία απόφαση θα εξωθούνταν ζαλισμένη από τα πολλαπλά χτυπήματα) να αποχωρήσει κακήν κακώς από το Ευρώ. Τότε η Ελλάδα θα ήταν απόλυτο έρμαιο των αγορών, χωρίς κανέναν σύμμαχο και η μόνη υπόλογη για τις εξελίξεις που θα πυροδοτούνταν σε Ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο.

Το τρίτο σενάριο που απαιτεί σχεδιασμό, ψυχραιμία, σοβαρότητα και κυρίως την απόφαση του πολιτικού χώρου να σταθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων, είναι αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν οι Ευρω-τροικανοί. Σοβαρή μελέτη για το πλάνο εκτός Ευρώ, πριν όμως από αυτήν την ύστατη εξέλιξη, σκληρές διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να τεθεί η χώρα υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, να ασκήσει με λίγα λόγια το ΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΠΗΣ - Seigniorage* και έτσι να εξαναγκαστεί η ΕΚΤ να αναλάβει να «τυπώσει» ευρώ ελαφρύνοντας την χώρα από το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους της (αυτό το σενάριο καταφέραμε να συζητείται με έντονο φόβο στους κύκλους των Ευρωπαίων τοκογλύφων, είναι στο χέρι μας να το εκμεταλλευτούμε).

Θα είμαστε σε θέση να μην χάσουμε την εστία, ή θα σκοράρουμε όπως λάχει; Θα μας κατευθύνουν στα σενάρια ένα /αλλιώς/ δύο, ή θα τους οδηγήσουμε στο τρίτο;
*  http://tassosanastassopoulos.blogspot.gr/2012/05/greece-its-time-to-print-euros-5001974.html …

Comments

Popular posts from this blog

Ο Αξιότιμος Δείκτης ΑΕΠ - Κομμένος και ραμένος στα μέτρα σας

21/11/14

 Ένα πολύ ενδιαφέρον τετρασέλιδο άρθρο (paper) για την αξιοπιστία του "αξιότιμου δείκτη ΑΕΠ" (GDP).


Το ανέσυρα με αφορμή τους δείκτες ΑΕΠ που δημοσιεύθηκαν παρουσιάζοντας το γύρισμα της Ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη (+0,5) και την αναφορά σ'αυτούς (μετριοπαθώς βέβαια) του Λαπαβίτσα προκειμένου να βρεί ένα κάποιο στήριγμα που θα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενη διακυβέρνηση της χώρας.


Αυτό που προβληματίζει είναι ότι αν καταφεύγει σ'αυτόν τον "αξιόπιστο" δείκτη ένας έμπειρος οικονομολόγος, τότε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο θετικό αξιοποιήσιμο στοιχείο.


Περιληπτικά, ο ΑΕΠ είναι κυρίως ένα πολιτικό εργαλείο, εργαλείο προπαγάνδας, με διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού του αναλόγως των "προβλημάτων" που αντιμετωπίζει κάθε χώρα, και επί τη ευκαιρία, φέτος γιορτάζει τα 80 χρόνια από την γέννησή του (1934), με μπαμπά τον Kuznets, απαντώντας στις ανάγκες δημιουργίας αριθμοδεικτών (εργαλεία μακροοικονομικού ελέγχου πλέον των οικονομιών) μετά…

Ελλήνων πλεόνασμα

Portfolio: Eurozone's Last Resort - Monetization

NOVEMBER 17, 2011Video Transcript Vice President of Analysis Peter Zeihan examines the equally unpleasant choice of monetizing the euro or letting the euro fail. Editor’s Note: Transcripts are generated using speech-recognition technology.

Therefore, STRATFOR cannot guarantee their complete accuracy. The Europeans are running out of tools to combat their deepening financial crisis. The bailout fund is at best compromised, European banks are degrading by the day and borrowing costs are rising week by week. One of the very few tools that remaining is something called monetization.

In essence, the European Central Bank expanding the money supply to purchase distressed government debt, most notably for Italy. Monetization proponents argue that such activity would melt European debt away. The reality is not so clear-cut, and the Northern Europeans are at best leery of this option. In the Northern European mind, monetization will not solve the core European problem — competition. South…