Monday, December 1, 2014

Τι δεν θα ακούσετε στις ειδήσεις (περί ΑΕΠ...)



1/12/2014
00:12


Του Θόδωρου Σκυλακάκη

 Τι συνέβη στην οικονομία το 2014; Γιατί η τρόικα επιμένει για το δημοσιονομικό κενό;

Αν ακούσετε τα κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και έχουμε απλώς παράλογους γραφειοκράτες.

Αν διαβάσετε κάτι αναλυτές μεγάλων ελληνικών τραπεζών όλα πηγαίνουν περίφημα και το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν το μεγαλείο των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών...

Αν ακούσετε τα ΜΜΕ θα βρείτε μια παραλλαγή όλων αυτών μαζί με μπόλικο Συριαζαϊκό αντιμνημονιακό λαϊκισμό.

Τι δεν θα μάθετε πουθενά.

 Ότι η χώρα το 2014 παρήγαγε σε ευρώ (ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές) 3,5 δισ. λιγότερα απ΄ ό,τι το 2013. Το ΑΕΠ έπεσε στα 178,9 δισ. από 182,4 το 2013 με βάση την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2015. Η πτώση αυτή του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές κατά 2% συνοδεύτηκε από ακόμα μεγαλύτερο αποπληθωρισμό (-2,5%). Γι΄ αυτό και εμφανίζεται στα στοιχεία «ανάπτυξη» -τρομάρα μας.

Τα έσοδα όμως και οι δαπάνες του προϋπολογισμού (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, τόκοι κ.λπ.), είναι σε τρέχοντα ευρώ. Το ίδιο και το δημόσιο χρέος που πρέπει να πληρωθεί σε τρέχοντα ευρώ και υπολογίζεται ως ποσοστό του μειωμένου ΑΕΠ. Τα 3,5 δισ. μείωση ΑΕΠ σημαίνουν 1,1 δισ. λιγότερα έσοδα (πρόσθετο δημοσιονομικό κενό), το οποίο μεταφέρεται και στα επόμενα χρόνια.

Γιατί η κυβέρνηση είχε προβλέψει για το 2014 ΑΕΠ 4 δισ. μεγαλύτερο και αποπληθωριστή μόλις -0,5%. Τι σημαίνει για το χρέος η εξέλιξη αυτή; Ότι πέσαμε έξω στην πορεία για βιώσιμο χρέος μετά το 2020 από την πρώτη κιόλας χρονιά κατά 3,5 μονάδες (αντί για 174,2% που προβλεπόταν ανεβήκαμε στο 177,7% του ΑΕΠ). Με όλες τις επιπτώσεις στις τιμές των ελληνικών ομολόγων την χρονιά που η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα αναζητούσε μόνιμη έξοδο στις αγορές. Η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της αλλά δεν ήταν η μόνη.

Το ίδιο έπεσε στις προβλέψεις του και το ΔΝΤ που μόλις τον Ιούνιο μιλούσε για ΑΕΠ 182 δισ. και έπεσε πάλι και αυτό 3 δισ. εκτός προβλέψεων και αποπληθωριστή του ΑΕΠ -0,7% έναντι του -2,5% που τελικά προβλέπει η εισηγητική έκθεση του 2015.

Το πρόβλημα είναι προφανώς αντικειμενικό και οφείλεται στην πτώση των τιμών στο εσωτερικό λόγω της μαζικής ανεργίας και της κατάρρευσης της κτηματαγοράς, αλλά και της πτώσης των επενδύσεων (οι μικρότερες του κόσμου ως ποσοστό του ΑΕΠ πλήρης απόδειξη της απόλυτης αποτυχίας της κυβέρνησης στον πιο κρίσιμο τομέα) και των εξαγωγών αγαθών.

Η αιτία υπερφορολόγηση, κράτος πελατειακό που δεν έχει αλλάξει και επιβιώνει καταστρέφοντας τον ιδιωτικό τομέα. Ο τουρισμός που πήγε καλά βεβαίως δεν έφτανε.

Αν υπήρχε μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που να εφάρμοζε μια πολιτική υπέρ του ιδιωτικού τομέα η οικονομία θα είχε προ πολλού ανακάμψει και μάλιστα ταχύτατα, όπως συμβαίνει στην Ιρλανδία. Αντ’ αυτού πάμε στο βράχο...

Αυτά για να γνωρίζετε τι συμβαίνει.


Υ.Γ. Τεχνικά η ανάπτυξη με αποπληθωρισμό είναι εφικτή, συνέβαινε στην αμερικανική οικονομία στο 19ο αιώνα, ιδίως όταν οι καινοτομία έριχνε τις τιμές σε διάφορα αγαθά. Με τη δική μας περίπτωση καμία σχέση. Όταν ο αποπληθωρισμός συμβαίνει σε μια υπερχρεωμένη οικονομία σε βάζει όλο και βαθιά στην τρύπα της υπερχρέωσης και ανατρέπει το βασικό σχεδιασμό του συγκεκριμένου ελληνικού προγράμματος, που δίνει προτεραιότητα στην δημοσιονομική εξυγίανση. Κοινώς αποτυχία για όλους τους εμπλεκόμενους –κυβέρνηση και τρόικα- που την πληρώνει ακριβά για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός. * Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι Πρόεδρος της Δράσης


Capital.gr 

No comments: