Monday, December 1, 2014

Ο Αξιότιμος Δείκτης ΑΕΠ - Κομμένος και ραμένος στα μέτρα σας

21/11/14

 Ένα πολύ ενδιαφέρον τετρασέλιδο άρθρο (paper) για την αξιοπιστία του "αξιότιμου δείκτη ΑΕΠ" (GDP).


Το ανέσυρα με αφορμή τους δείκτες ΑΕΠ που δημοσιεύθηκαν παρουσιάζοντας το γύρισμα της Ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη (+0,5) και την αναφορά σ'αυτούς (μετριοπαθώς βέβαια) του Λαπαβίτσα προκειμένου να βρεί ένα κάποιο στήριγμα που θα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενη διακυβέρνηση της χώρας.


Αυτό που προβληματίζει είναι ότι αν καταφεύγει σ'αυτόν τον "αξιόπιστο" δείκτη ένας έμπειρος οικονομολόγος, τότε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο θετικό αξιοποιήσιμο στοιχείο.


Περιληπτικά, ο ΑΕΠ είναι κυρίως ένα πολιτικό εργαλείο, εργαλείο προπαγάνδας, με διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού του αναλόγως των "προβλημάτων" που αντιμετωπίζει κάθε χώρα, και επί τη ευκαιρία, φέτος γιορτάζει τα 80 χρόνια από την γέννησή του (1934), με μπαμπά τον Kuznets, απαντώντας στις ανάγκες δημιουργίας αριθμοδεικτών (εργαλεία μακροοικονομικού ελέγχου πλέον των οικονομιών) μετά την Mεγάλη Yφεση στην Αμερική.


Και εργαλείο, (μαζί με άλλους αριθμοδείκτες) στα χέρια των αγορών (ας μην πούμε καπιταλιστών, βαραίνει) που διψούν για χρέος-φούσκες-σκάσιμο, και ξανά (bubble economies).


Κατεβάστε το από εδώ. Αξίζει πολύ. The World's Most Powerful Number: An Assessment of 80 Years of GDP Ideology

No comments: