Sunday, February 3, 2008

Ποιοί αποχώρησαν... ατάκτως

Ρίξτε μια ματιά στις παραγράφους με έντονα μαύρα... Ενδιαφέρον.

Ελευθεροτυπία: Το Λουξεμβούργο πουλάει Ελλάδα

"...Σημαντικό μέρος των πωλήσεων προήλθε και από διαχειριστές των ΗΠΑ, που είναι η αγορά με την μεγαλύτερη έκθεση σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων. Η αξία των επενδεδυμένων θέσεων των αμερικανικών κεφαλαίων φτάνει τα 20,2 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι είναι τοποθετημένο κυρίως σε τραπεζικές μετοχές αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola/3E και λιγότερο σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, θυγατρικές της Βιοχάλκο.


Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αμερικανικών συμφερόντων χαρτοφυλάκια ήταν αυτά που πρώτα έδωσαν σήμα μείωσης μετοχικών θέσεων σε ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για κεφάλαια που υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2007 ήλεγχαν περίπου το 12-14% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.


Η συνολική αξία της συμμετοχής τους υπολογιζόταν στα 2,6 με 3 δισ. ευρώ την περίοδο που η τιμή της μετοχής κυμαινόταν υψηλότερα των 46 ευρώ. Εχοντας «κλείσει» με σημαντικές υπεραξίες τη χρήση του 2007 οι αμερικανοί διαχειριστές, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα το μέγεθος της διεθνούς κρίσης, ξεκίνησαν να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους. 


Ο ρυθμός εντάθηκε όταν ξεκίνησε η διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια για να ακολουθήσουν διαχειριστές από Λονδίνο και Φραγκφούρτη."

No comments: