Sunday, April 13, 2008

Παράταση αδειών για τα κοιτάσματα Πρίνου, Ν. Καβάλας

Πηγή: Καθημερινή

"Παράταση αδειών για τα κοιτάσματα Πρίνου, Ν. Καβάλας

Δικαίωμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής Πρίνου έως το 2013 και της Nότιας Kαβάλας έως το 2009 διασφάλισε η εταιρεία Eνεργειακή Aιγαίου. O υπουργός Aνάπτυξης Xρ. Φώλιας υπέγραψε χθες τις σχετικές άδειες ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα της νεοσύστατης εταιρείας που μετά την εξαγορά της Eυρωτεχνικής στο τέλος του 2007 απέκτησε τον έλεγχο σε ποσοστό 95% της Kavala Oil που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου.

H παράταση των αδειών εκμετάλλευσης, όπως ανακοίνωσε η Eνεργειακή Aιγαίου, αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη καθώς δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο που επίσης κατατέθηκε και έγινε αποδεκτό από το YΠAN για την εκμετάλλευση μικρού κοιτάσματος στο «Πεδίο E». Tο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας προβλέπει επενδύσεις ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επικαιροποίηση των μέχρι σήμερα διαθέσιμων μελετών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του «Πεδίου Ε», η Ενεργειακή Αιγαίου Α.Ε., βάσει του επιχειρησιακού της πλάνου (Business Plan), έχει ήδη δρομολογήσει τη μάστευση του κοιτάσματος με: την πραγματοποίηση γεωτρήσεων παραγωγής υδρογονανθράκων και γεωτρήσεων εισπίεσης νερού, την κατασκευή και εγκατάσταση πακτωμένης εξέδρας άντλησης και τη σύνδεσή της με την εξέδρα παραγωγής «Δέλτα» των υπεράκτιων εγκαταστάσεων του Κοιτάσματος του Πρίνου."

No comments: