Monday, December 15, 2014

Οι ξέφρενες νύχτες ενός playboy της οικονομίας

ΕΘΝΟΣ «E» 14/12

ΝΟΥΡΙΕΛ ΡΟΥΜΠΙΝΙ: ΝΕΟ ΦΙΑΣΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΠΡΟΦΗΤΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ»

Οι ξέφρενες νύχτες ενός playboy της οικονομίας



«Κρίνοντας τα social media -και τα έχω δοκιμάσει όλα- το Facebook είναι λίγο σαν παιχνίδι, αλλά το Twitter είναι ένα παραγωγικό εργαλείο. Το χρησιμοποιώ συστηματικά και είμαι εθισμένος σε αυτό» Τάδε έφη -σε ανύποπτο χρόνο- Νουριέλ Ρουμπινί, που μόλις πριν από λίγες ημέρες κατάφερε να μετατρέψει το «παραγωγικό εργαλείο» σε ένα ακόμη προσωπικό «Βατερλώ» για το κύρος του ως διάσημου οικονομολόγου και καθηγητή.

Σε μήνυμά του στη συγκεκριμένη εφαρμογή, ο Ρουμπινί καλούσε τα «μωρά» να τον επισκεφθούν στο ξενοδοχείο του στο Σικάγο, όπου είχε μεταβεί την εβδομάδα που πέρασε για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο. «Αγάπη μου Ουέντζι, είμαι Σικάγο για δουλειά, ξέρεις τίποτα ελεύθερα μωρά για δείπνο ή ποτά...» έγραψε ο Ρουμπινί στο Twitter. \

Η «Ουέντζι» τιτλοφορείται επενδυτική σύμβουλος, αλλά η «γκάφα» του καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δημιούργησε την υποψία ότι το εν λόγω όνομα ίσως να αποτελεί κώδικα επικοινωνίας με γραφείο κολ γκερλ. Ο Ρουμπινί έσπευσε να σβήσει το επίμαχο μήνυμα που τόσο απρόσεκτα άφησε να αποκαλύψει για άλλη μια φορά τις αδυναμίες του, ωστόσο, η ζημιά είχε ήδη γίνει και το Διαδίκτυο πήρε φωτιά με τα καμώματά του.


Ο τουρκικής καταγωγής οικονομολόγος απολάμβανε τη δημοσιότητα ως ο αγαπημένος «προφήτης της καταστροφής» των διεθνών ΜΜΕ, καθώς έστελνε συχνά-πυκνά την Ελλάδα στα τάρταρα της χρεοκοπίας και την παγκόσμια οικονομία στην άβυσσο της ύφεσης. Διόλου δεν τον ενοχλούσε η κριτική των συναδέλφων του, που σχολίαζαν καυστικά ότι όταν κάποιος επιμένει διαρκώς και επί χρόνια ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου, κάποια στιγμή νομοτελειακά αυτό θα έρθει. «Αγάπη μου Ουέντζι, χάρηκα που σε είδα χθες το βράδυ.


Τώρα είμαι Σικάγο για δουλειά. Απόψε είμαι ελεύθερος. Ξέρεις τίποτα ελεύθερα καυτά μωρά για δείπνο ή ποτά; Ενημέρωσέ με...», έγραφε στο μήνυμα που ανήρτησε κατά λάθος στο δημόσιο προφίλ του ο Νουριέλ Ρουμπινί. Οταν βγήκε στο φως η άλλη του πλευρά, εκείνη του πλεϊμπόι και άστατου γλεντζέ, που δεν ταίριαζε με την εικόνα του σοβαρού πανεπιστημιακού, ο Ρουμπινί είχε δικαιολογηθεί λέγοντας: «Είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος, είμαι ζωντανός.


Γιατί ξαφνιάζονται όλοι επειδή είμαι άνθρωπος; Οπως όλοι οι Νεοϋορκέζοι, έχω μια πολυδιάστατη ζωή». Και είχε συνεχίσει τις διασκεδαστικές του δραστηριότητες, με μεγαλύτερη όμως προσοχή, μέχρι το πρόσφατο ατόπημά του. Η αδυναμία του στο ωραίο φύλο και την πολυτελή ζωή, πάντως, όχι μόνο δεν κρύβονται αλλά αποτελούν για τον Ρουμπινί απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητάς του.

Ο επαγγελματίας... καταστροφολόγος ήταν ο οικοδεσπότης μικρών και μεγάλων συγκεντρώσεων στο πολυτελέστατο διαμέρισμά του στο Μανχάταν και οι φωτογραφίες που αναρτούσε στα social media τον έδειχναν να περιστοιχίζεται από νεαρές κοπέλες, συχνά με έκφραση που μαρτυρούσε ότι είχε ήδη καταναλώσει πολύ περισσότερο αλκοόλ από όσο αντέχει ο οργανισμός του. «Η ύφεση είναι καταπληκτική για μένα» φέρεται να έχει πει εμπιστευτικά σε μέλη της παρέας του. «Τα κορίτσια κάνουν ουρά για να φωτογραφηθούν μαζί μου. Παρότι είμαι άσχημος, τα κορίτσια λατρεύουν το όμορφο μυαλό μου.

Είμαι ο ροκ σταρ στους σπασίκλες». Οντως, από τη στιγμή που ανέβηκαν οι μετοχές του στο κοινωνικό χρηματιστήριο -χάρη στην κατάρρευση των πραγματικών- στα πάρτι του φιλοξενούνταν οι πάντες: από στελέχη μεγάλων hedge funds μέχρι όμορφες γυναίκες που γνώρισε στο Facebook.Η παρουσία γυναικών είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία ενός πάρτι και, όπως φέρεται να έχει εξομολογηθεί ο Ρουμπινί σε δημοσιογράφο, η σωστή αναλογία είναι δέκα κοπέλες ανά έναν άντρα, κάτι που -πάντα σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο οικονομολόγος- βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον φίλο του και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

 Μάλιστα ο πανεπιστημιακός έκανε ό,τι μπορούσε για να προκαλέσει το ενδιαφέρον των αιθέριων υπάρξεων και να δημιουργήσει έναν αστικό μύθο γύρω από το διαμέρισμά του. Λέγεται ότι όταν έκανε το 2008 μια μεγάλη συνάθροιση με δυνατή μουσική και πολύ κόσμο, είχε κρεμάσει γυάλινες φούσκες από το ταβάνι, για να παραπέμπουν στη «φούσκα» της κτηματαγοράς που ταλάνιζε τότε τις ΗΠΑ. Η προκλητική ταπετσαρία

Ακόμη μεγαλύτερη φήμη όμως έχει αποκτήσει η περιβόητη ταπετσαρία με ανάγλυφα αιδοία, η οποία είχε γίνει κάτι σαν αξιοθέατο για τους Νεοϋορκέζους. Μάλιστα, ο Ρουμπινί είχε έρθει σε έντονη αντιπαράθεση με μπλόγκερ, ο οποίος είχε ειρωνευτεί τις «κρυφές απολαύσεις του Δρ Καταστροφολόγου».

Ο Ρουμπινί παραδέχτηκε ότι η εν λόγω ταπετσαρία είναι έργο τέχνης γνωστής γλύπτριας. Αλλη μια όχι και τόσο ρόδινη στιγμή για τον καθηγητή ήταν όταν ορισμένα σκανδαλοθηρικά έντυπα τον ήθελαν να έχει κάτι παραπάνω από μια απλή γνωριμία με τη Ρωσίδα κατάσκοπο Αννα Τσάπμαν, η οποία πλέον έχει επιστρέψει στην πατρίδα της. Εκείνη και ο Ρουμπινί ήταν φίλοι στο Facebook, και παρότι ο ίδιος είχε αρνηθεί ότι είχαν ανταλλάξει πάνω από δυο κουβέντες σε εκδηλώσεις κοινών τους γνωστών, βρέθηκαν οι καλοθελητές που ισχυρίστηκαν ότι έζησαν ένα σύντομο αλλά φλογερό ειδύλλιο.

Κάποια μπλογκ έφτασαν στο σημείο να σκεφτούν ότι ο Ρουμπινί ενδεχομένως να ήταν και ο στόχος του δικτύου των Ρώσων κατασκόπων, λόγω των ισχυρών διασυνδέσεών του και της προβολής του. Οι θαυμάστριες ξεσαλώνουν στα social media Τον βρίσκουν όμορφο και... επιβήτορα Το facebook ήταν εκείνο που είχε «προδώσει» τον... Νοστράδαμο της οικονομίας πριν από τέσσερα χρόνια, όταν είχαν δει το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από ξέφρενα πάρτι δίπλα σε καλλονές. Πλέον είναι αρκετά πιο προσεκτικός από ό,τι στο παρελθόν.

Το προφίλ του Νουριέλ Ρουμπινί ήταν ανοιχτό για πολύ καιρό και εκείνος απολάμβανε την προσοχή, ωστόσο, όταν άρχισε να γίνεται αντικείμενο χλεύης, αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση στο ευρύ κοινό. Ακόμη και έτσι, όμως, αφήνει ορισμένες από τις φωτογραφίες του σε κοινή θέα, και μάλιστα εκείνες που μαρτυρούν την πολυτελή ζωή του. Πότε μέσα σε μια καταγάλανη πισίνα και πότε μέσα σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό, ο Νουριέλ Ρουμπινί καταφέρνει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των διαδικτυακών του φίλων, με τις γυναίκες να έχουν περίοπτη θέση στον σχετικό κατάλογο.

Με μια απλή ματιά στα άτομα που «ακολουθεί», διαπιστώνει κανείς ότι πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για όμορφες νεαρές γυναίκες, οι οποίες έχουν την τάση να αποκαλύπτουν τα κάλλη τους στους διαδικτυακούς θαυμαστές τους, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος οικονομολόγος. Πολλές, εξάλλου, είναι οι γυναίκες που σχολιάζουν τις φωτογραφίες που αναρτά, αποκαλώντας τον Ρουμπινί «όμορφο», ακόμη και... «επιβήτορα».

Οι προσωπικές πληροφορίες που αναρτούν στο προφίλ τους ορισμένες από τις «φίλες» του Ρουμπινί, δίνουν και μια εικόνα για το πώς μπορεί να γνωρίστηκαν με τον «γκουρού» της οικονομίας. Για παράδειγμα, η Τζίνα Μπρεζίνι που του γράφει με νόημα «χάρηκα που σε ξαναείδα, όμορφε! Θα σε πάρω τηλέφωνο», αναφέρει ότι επαγγέλλεται «σύμβουλος ζωής και σχέσεων» στο πασίγνωστο ιντερνετικό γραφείο συνοικεσίων Love Solutions.

Μια άλλη «φίλη» του Ρουμπινί είναι διευθύνουσα σύμβουλος σε εταιρεία που παράγει προϊόντα «στοματικής υγιεινής» και μας ενημερώνει ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες παραβρέθηκε σε εκδήλωση με τίτλο «Συζητήσεις με άνδρες από τη Wall Street».

Οι κυρίες αυτές προφανώς είναι πιο... εχέμυθες από άλλες «φίλες» του Ρουμπινί από το παρελθόν, οι οποίες έδιναν πρόθυμα τη μαρτυρία τους στον «ροζ» Τύπο για τον τρόπο με τον οποίο τις προσέγγιζε μέσω Διαδικτύου.

Οπως είχε αποκαλύψει για παράδειγμα μια νεαρή, ονόματι Σάρα Οστιν, ο καθηγητής της είχε στείλει μήνυμα, χωρίς να γνωρίζονται, επειδή είχε δει τη φωτογραφία της και του άρεσε η ιστοσελίδα που διατηρούσε.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ   madam@pegasus.gr

Εθνος. gr

No comments: