Saturday, November 22, 2008

Μια ανάσα για να «πτωχεύσουμε»!

Αναδημοσίευση από: Ισοτιμία



ΤΟΥ Δ. Γ. ΠΑΠΑΔΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Tα κράτη δεν πτωχεύουν· μέχρι να πτωχεύσουν. Η Ισλανδία πρόσφατα εισήλθε στον προθάλαμο της κόλασης και η Ελλάδα πλέον δυσκολεύεται να δανειστεί.

Τα spread των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται και το Δημόσιο αρχίζει να επανεξετάζει μεθόδους δανεισμού, που χρησιμοποιούσε προ δεκαπενταετίας.

Οι πληροφορίες λένε ότι από τη νέα χρονιά θα αρχίσουν και πάλι να εκδίδονται ομόλογα γραμμάτια τρίμηνης, εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας. Οι συγκεκριμένες εκδόσεις είχαν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δούλευε το σύστημα με τις δημοπρασίες. Οι ξένοι επενδυτές ζητάνε όλο και μεγαλύτερα spread για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται το ενδιαφέρον τους γι’ αυτά. Το ευρώ αποτελεί ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα, αλλά σε οριακές καταστάσεις είναι ξεκάθαρο ότι οι ξένοι επενδυτές θα προτιμήσουν χώρες της Ευρωζώνης με μικρότερο χρέος απ’ αυτό που έχει η δική μας.

Η χώρα μας «πληρώνει» σήμερα το τεράστιο δημόσιο χρέος, που αγγίζει τα 250 δισ. ευρώ και αυγαταίνει συνεχώς, είτε με συντηρητικές είτε με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται ετησίως περίπου 40 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.

Το ποσό αυτό αντλούνταν από τις χρηματαγορές του ευρώ. Μέχρι και πριν από την κρίση, τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ αρέσκονταν ν’ αναφέρονται στην τεράστια ρευστότητα που έκανε πολλές τράπεζες να έρχονται στην Ελλάδα και να ζητάνε από μόνες τους να μας δανείσουν.

Μνήμες ’90

Τώρα όλα αυτά αποτελούν αναμνήσεις μιας άλλης εποχής. Τη θέση τους έχει πάρει το άγχος του δανεισμού, που θυμίζει έντονα τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘90. Στο Υπουργείο Οικονομίας αλλά και στον ΟΔΔΗΧ, αναγνωρίζουν τώρα την ανάγκη να κινηθεί η Ελλάδα προς αναζήτηση κεφαλαίων και σε αγορές της Άπω Ανατολής, όπως η ιαπωνική.

Η Ελλάδα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 συνήπτε συχνά κοινοπρακτικά δάνεια στην αγορά αυτή. Οι εξελίξεις αρχίζουν να γίνονται σύνθετες και για το οικονομικό επιτελείο παραμένει μείζον ζήτημα το θέμα των τραπεζών και της βοήθειας των 28 δισ. ευρώ. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης είναι πλέον φανερά κουρασμένος από την αμφισβήτηση που εγείρεται ως προς το πρόσωπό του εντός της ΝΔ και αναζητά ενδομύχως μια έξοδο.

Ο Κώστας Καραμανλής, που προκάλεσε πρόωρες εκλογές το 2007 (με πρόσχημα το «προβληματικό» 2008), φαίνεται να δυσκολεύεται να παρακολουθήσει και να συνδυάσει τα τεκταινόμενα. Στον αντίποδα, ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι περιέχει συνεκτικές λύσεις για την κρίση. Στο ΠΑΣΟΚ μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν να αγνοούν ότι υπάρχει κρίση και αντιδρούσαν στα επισυμβαινόμενα, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, τη στιγμή κατά την οποία ένα ολόκληρο διεθνές οικονομικό σύστημα κατέρρεε.

Αλλαγή σκηνικού

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ το 2009 να κατακλύσει την ελληνική αγορά κύμα απολύσεων, προκαλεί τρόμο στην κυβέρνηση. Το ΕΒΕΑ κάνει λόγο για σημαντική κάμψη της αγοράς το επόμενο έτος και ο επικεφαλής του Κωνσταντίνος Μίχαλος προαναγγέλλει κλείσιμο επιχειρήσεων και απολύσεις προσωπικού. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να δεσμεύσει 2 δισ. ευρώ από το Δ΄ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ στην καθομιλουμένη), τα οποία θα μοιραστούν μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το εν λόγω πρόγραμμα μεταφέρει ήδη 2 δισ. στις ΜΜΕ, ενώ αν εγκριθούν από την Ε.Ε. και οι πρόσθετες πιστώσεις, τότε το συνολικό ποσό που θα διατεθεί μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας θα ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα η κοινοτική συνδρομή δινόταν σε επιχειρήσεις που εμφάνιζαν κερδοφόρες τις τρεις τελευταίες χρήσεις. Τώρα αυτή η πολιτική αλλάζει· τα χρήματα θα διατίθενται και σε επιχειρήσεις με ζημιογόνες χρήσεις.

Όπως δημοσιεύεται στην «Ι» της 22/11/2008

No comments: